Εισαγωγή πίνακα από το Excel

Καμιά φορά το παλιό καλό Excel είναι πολύ βολικό για κάποιους σύνθετους υπολογισμούς που λαμβάνουν υπ’όψιν στοιχεία από πολλαπλές πηγές δεδομένων (λ.χ.προμετρήσεις για υλικά, εργασίες κλπ). Σε συνδυασμό δε με το export σε ODBC από το Revit (που θα καλύψω σε επόμενο άρθρο) μπορεί να δώσει καταπληκτική πληροφόρηση από το σχέδιο.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πέραν των πινάκων (schedules) του Revit μπορείτε να κάνετε όλο το εύρος των αναλυτικών υπολογισμών που απαιτεί η ελληνική πραγματικότητα, τόσο σε επίπεδο μελέτης (πίνακες φωτισμού-αερισμού, διαγράμματα κάλυψης, κ.α.), όσο και σε επίπεδο προμετρήσεων (προμετρήσεις συνεργείων, υλικών κ.α.)

Το RevitCity έχει ένα πολύ καλό άρθρο για διασύνδεση αρχείων Excel δια μέσω του AutoCAD και από εκεί στο Revit. Το σκεπτικό είναι ότι χρησιμοποιείτε ένα ήδη υπάρχον XLS ως αντικείμενο OLE μέσα σε ένα αρχείο AutoCAD, και στη συνέχεια κάνετε link το αρχείο DWG μέσα στο Revit. Έτσι, οι αλλαγές που θα κάνετε στο XLS θα αντικατοπτρίζονται στο Revit μόνο κάθε φορά που ανοίγετε το Revit project ή κάνετε επαναφόρτωση (reload) του αρχείου DWG από το «Manage Links».  Το μειονέκτημα της προσέγγισης αυτής: η μορφοποίηση του πίνακα πρέπει να γίνεται μέσα από το AutoCAD  (* τι κάνετε μωρέ; σταματήστε το AutoCAD! όχι άλλο AutoCAD!!! *KABOOM*)

Επειδή όμως η σχέση του Excel με το μοντέλο του Revit μπορεί (και πρέπει!) να είναι αμφίδρομη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σχετικό εργαλείο της DotSoft για να κάνετε αυτή τη δουλειά λίγο πιο αυτόματα.

Αναρτήθηκε στις Αρχιτεκτονικά. Leave a Comment »

Σχολιάστε